tisdag 15 januari 2008

Hinterglasmålning, hinter från engelskan betyder antyda.
Eglomise´tavlor kommer från franskans Verre e´glomise´ och betyder på baksidan dekorerat glas.
Det är något som jag gillar, effekt, glitter, kontrast, fina bokstäver, ornament. Dethär är ju också något som blev till redan på 1500-talet i Venedig. Blomstringsperioden var 1880-1950.
Kärt barn har många namn och Rysstavlor är mera kännt, sedan finska män och soldater i den ryska militären i slutet på 1800-talet började tillverka dessa målningar. De tillverkades under en tid då man inte hade råd med riktiga tavlor. I ett vanligt finskt hem användes någon överbliven glasbit, tjära eller kimrök och linolja, lite stanniolpapper. Texten var ofta från bibeln.
I dagens hinterglasmålningar används samma teknik som förut, men ofta en svart glasfärg som är lätt att hantera och fäster bra. Dessutom finns det laserande färger som kan användas att färglägga bokstäverna och mönstren med. Numera finns det också obegränsat med vackert glänsande papper i olika färger, att använda.
På bilden, en hinterglasmålning inlagd i en gammal ram inköpt av min man.
Jag tycker mycket om olika tänkespråk och kloka ord, dethär är mitt sätt att brodera. Det är bara så himla vackert när ljuset faller på dom. Det är härligt när det glittrar.

1 kommentar:

Sabina sa...

Hej! Trevlig blogg! Sökte på ordet "rysstavlor" och kom hit. Länkar till dig i mitt inlägg om rysstavlor. Du har skrivit så bra om ursprunget!