onsdag 27 april 2016

Vårens första...

Förstås, det är ju egentligen samma sak varje år. Men ibland kan man få ett "aha" på nåt, eller tycka att i år ska jag prova. Blir eller inte blir...jag har iallafall tänkt göra en flaska maskrossaft. En bara därför att sonen tyckte att jag hittade på en massa "konstigheter" som man sen ska äta upp. Min kommentar att det är det där hälsosamma gratis skafferiet, färgerna och det intressanta som lockar, pröva nåt nytt, hade ingen effekt. Men att ta till sej om nåt, kan ju ha den fördelen att man får upp ögonen på vad man håller på med och varför.
 Tänk en flaska gul saft av alla rosorna, 
som man annars "förbannar", det ska bli intressant att smaka, 
kan den möjligen bli besk...?

Dom ratade rosorna...

...och nässlorna...

Så den som är intresserad; just nu har dom igen just kommit upp ur marken, de gröna vitaminerna. Och det är nässlorna, brännässlorna...små och fina precis nu. Just när de är så där små, så bränns dom inte så mycket. Passar till nässelsoppa, eller plättar.
Tänkte att jag skulle ta och prova på nässelsmör till mina rispiroger, som vanligen värmda, har bara spiskummin och ost på. Det passar också bra till ugnsbakade potatisar.  Det finns en hel del recept på nätet att hitta om man letar på nässelsmör. Men bara för att ge ett exempel så skriver jag ett förslag här.

Använd rumsvarmt smör, ca 100 gram, och krydda enligt smak med 
lite svartpeppar
1 tsk citron och lite rasp från det tvättade skalet
lite salt eller örtsalt
en tsk honung
lite torkade nässlor, eller färska, som då ska förvällas och hackas fint. 
Rör om eller vispa ihop det hela med elvisp. 
Bred på då pirogerna är färdigt värmda... 

1 kommentar:

Hantverkarglädje sa...

Högsta antagligen är nog Bellis en nuvarande tusensköna. "Förr i världen" hette de Bellis åtminstone i Vörå där jag bodde men visst heter den tusensköna nu. De var ju rätt små tidigare men nu är dom säkert ordentligt förädlade eftersom de är så stora. Jag har ända sen barn beundrat dess goa blommor. Ha en skön vappen.