tisdag 6 januari 2009

Just nu

Här är min senaste hinterglasmålning.
Många av dem har tiden inblandad. Lite filosofiskt tänkande finns för ämnet, och därför återkommer det med jämna mellanrum. Tid har väl också något med energi att göra?
Många gör dessa tavlor med en vit bakgrund istället för svart. Jag har själv prövat och också andra tekniker har jag provat. Det som känns bäst med den svarta bakgrunden är nog kontrasten. Budskapet blir så tydligt och de starka färgerna kommer till sin rätt. Visst är tavlorna till en del dyster i sin framtoning, men ingenting är heller, helt lätt i livet. Texten har förstås betydelse till vilken bakgrundsfärg som väljs. Jag vill nog förmedla ljuset i mörkret, med mina hinterglasmålningar. Tröst och eftertanke.


Dethär är en bild målad redan 1999. Jag ville då beskriva de "knutar" vi får i livet, rent symbolmässigt. Att se på dem, hur vi ska lösa dem, om så bara i tanken. Att inte alltid vara så fast i övertygelsen. En knuten hand, att öppna istället för att hålla fast. Fotspåren över tavlan (syns inte så bra), mörka och ljusa går bredvid varann, ibland behöver man stanna upp och fundera... Den vita knuten är en räddningsknut, som vi alla kan behöva nångång, när det är fara å färde, en länk till något, som praktiskt också kan användas.
Jag ville berätta att det finns kontraster i allt, att vi ska försöka hitta balansen däremellan. Att se, det som är viktigt
och resonligt, just då det behövs. Att vi alla behöver varann.
Att allt litet kan ha sin betydelse, och man ska använda knutar med sitt förstånd.
Knutar behövs rent praktiskt i en hel del. De har tillockmed en livsviktig uppgift ibland, om man tänker på dem inom tillex. kirurgi. Men efter fullbordad uppgift tas de bort, eller så sker det genom ett naturligt försvinnande. Just då, har redan varit... det behov som fanns är över, knuten är öppen och bandet väntar på sin nästa uppgift.

Strax före jul, fick vi lagat till ett nytt fågelbräde. Och jag har till min glädje en hel del fåglar på besök till den nya uterestaurangen. Massor av småfåglar, så roligt att se dem. Dessutom kommer två hackspettar ibland också. Så vackra med sina röda inslag i fjäderdräkten. Jag har nog försökt ta bilder men det blev inte bra genom fönstret. Kanske jag ska ta ett senare nån dag, när det är ljust, och lägga in så du får se bilden. Nu när jag börjat mata dem, och det kommer så många, måste jag se till att de har mat alla dagar. Dessutom fick jag en fågelbok av "tomten". Hade han sett fågelbrädet månne?
Nu kanske folk börjar vintersporta lite, när det kommit mera snö. Åtminstone känns det lite ljusare, men var är solen, nån som sett var den fastnat?

Inga kommentarer: