tisdag 5 februari 2008

Bok -stav -konst-

Visst finns det fina bokstäver, fonter som dom kallas på datorspråk, alla med sin egen uppbyggnad. Initialer, förkortningar av ditt namn, eller anfanger som finns i början på en skrift, eller kan uppta en hel sida, kan vara väldigt fina. En alldeles underbar dekorativ bokstav att vila ögonen på, allt emellan man läser. När jag ska måla en glasmålning, också kallad eglomise´, så brukar jag leta efter fina bokstäver. Verket kräver ofta för känslan, en utvald font. Man får välja med omsorg. När det blir att börja måla ska alltihopa vara spegelvänt, eftersom det sen ska betraktas från den andra sidan. Vill man göra det ordentligt så börjar man måla det som ska synnas längst fram först . Ofta måste det svarta målas två gånger, och en ljuskälla bakom, underlättar. Jag visar en bild på en glasmålning som inte alltid för mej behöver vara en traditionell hinterglasmålning. Denhär är målad med vanlig akrylfärg.
Just att ta kort av en målning med glas på, lyckas inte alltid så bra. Problem med speglingar av vad som helst, och alltsom oftast av blixten, är svåra att undvika. Det är ju förstås intressant att se hur olika bilderna kan bli, med samma kamera men med olika inställningar. Inte alltid vad man ser på riktigt!
Den första bilden visar nog mest hur den ser ut på riktigt, färgmässigt, men glittret syns inte så bra. De andra har ju fått en sol som inte ska vara där. Men visst syns glittret riktigt fint. Ramen på de flesta bilder blir borttagen eftersom bilden annars skulle se så sned ut. Ofta blir vinkeln fel när man tar kortet.

Inga kommentarer: