torsdag 14 augusti 2008

Tips och sån*t


Ska försöka förmedla lite tips idag.
Det är ett ordentligt huller om buller i vädret och man behöver sysselsätta sej med ett eller annat. Mellan skurarna har det plockats vinbär, och skatterna har kommit på flaska. Nytt för i år för mej var ett paket med laser & injekt dataetiketter. 5 olika storlekar av etiketter, och en skiva följde med, och med lätthet fick man fixa till etiketter efter att man installerat programmet som hade det fina namnet printparade.Det enda jag glömde var årtalet som jag alltid brukar ha på etiketten, men det är ju lätt fixat.
Ja, så har jag hamnat i virkandets underbara stillhet igen, och på frågan "Va virka dö mamm"? Blev svaret: Nå na ti lägg över beine, tå i vaar ännö kaaltari. En lite mindre filt alltså, passar ju också när man sitter och läser. Jag har nu börjat med den andra boken av Tusen och en Natt.
Här kan du printa ut mina egna ritade etiketter, skriva text, klippa ut och spraya på löstagbart etikettklister och fästa på din sylt eller saft flaska, berätta gärna om du lyckades.
Jo, så skulle jag då berätta om det tusenåriga bläcket. Det blev tillverkat idag och här får du reda på hur man gör det. Ett hemmagjort billigt bläck som ska ha en livslängd på 1000 år, men vem hinner nu prova det?. Vi hoppas att det är sant istället.
Du behöver, om du gör som jag;
en eldstad att skrapa bort lite sot från insidan av skorstenen, man behöver ca 2 msk, och var försiktig, man blir lite svart här och där. Jag satte pulvret i min fina lilla mortel, och mortlade en bra stund, försiktigt tills det blev riktigt fint. Sen så blandade jag i 2 tsk honung (som bindemedel, så stannar sotet kvar på pappret då man målat) av den sort, som inte är riktigt hård (men inte den på flaska) rörde om till en tjock lite seg kräm och tog 4 små knäckformar och fyllde dem med hjälp av en glasspinne. Färgen kan man använda direkt genom att stryka med en våt pensel över det, precis som med akvarellfärger. Lämnar du färgen att torka nån vecka kan man använda den likadant fast den torkat, och passar utmärkt till att skriva med. Så om du gillar att måla och skriva kanske det vore värt att prova. Lycka till!
En låt jag hörde häromdagen, ledsam, ledsam, men vacker så man gråter.
FLICKAN OCH KRÅKAN

1 kommentar:

Maria sa...

Hej!
Tack för fina etiketter. det fungerade utmärkt! Ska sätta dem på mina burkar med nyponsylt, paradisäpplegelé och syltade trattkantareller.
Hälsningar
maria i göteborg