Då jag provat att pressa havtornssaft i saftcentrifugen, så blev det ju frön och skal kvar. Tänkte lite längre än vanligt att bara torka dem, och gjorde lite marmelad av alltihopa. Det blev gott till rostbrödet, lika bra på reissumies också.
Så bara blev det en dag, då jag konstaterar att det finns jordgubbsmjölk i affären i Sverige att köpa, men inte i Finland. Och jag tyckte ju att jag borde prova med havtorn istället.
Mellanmålet blev alltså havtornsmjölk med lite lindblomshonung.
Överraskad av hur gott det blev. Man ska nog dricka det genast man blandat,
då det annars skär sej, och börjar se fult ut i glaset.
Ringblomsoljan... |
Så får man lite rivsår och instuckna taggar i händerna då man plockar havtornen.
I årets MI-kurshäfte fanns en kurs där man lagar bivaxsalva. Det var bara en kvällskurs,
så jag googlade och tyckte att jag skulle göra det hemma istället.
Jag ville ha ringblomsolja i salvan. Men mina ringblommor hade inte kommit upp i år,
så jag tänkte handla på torget lite blommor då jag blev tipsad om att det fanns.
Samtidigt ville en kamrat bjuda mej på
Bivaxsalva i kinderäggen... |
Japansk rosenkvitten |
Så har jag lagt mycket tid på att försöka ta reda på hur man ska vinterförvara en japansk rosenkvitten. Den blommade så vackert i orange, och den fick äpplen. Jag tog in dem i förrgår, och de doftar ju otroligt gott. Inte genast, men då man låtit dem ligga en stund. Inte helt lätt att förklara doften men jag gör ett försök.
Den påminner om gardenia-blomman, nån indisk rökelse, tazetter, söt nektar, jasmin, eller apelsin eller nån cirtus-blomma, lite gammalt skåp, nån parfym...ja, den har en verkligt god doft. Man kan helt enkelt få för mycket av den kan jag tro...
Rosenkvittens frukter Skönt att sticka lite mellan varven och känna värme och mjukhet... |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar