torsdag 6 september 2018

Finlands sommarvärme 2018

Mina flox under blomningen...
Borde man installera solfångare på taket...
Den hetaste sommaren på länge i Finland har normaliserats. Däremot inte effekterna av den. Vissa konstigare än andra. Bland annat så har ju "ogräsen" som man kallar vissa växter för, fått enorm framfart, då det andra gräset dött. Vissa växter har fått mer, och sötare frukter än vanligt, av det varma vädret. Som exempel så har ju äppelträden fått väldigt mycket frukt, och fast de är fullvuxna har dom baxnat av den enorma vikten. Vissa träd eller buskar, har inte fått några frukter eller bär alls. Stora träd har lidit i torkan, och till en del har de dött.

Prydnadsäppelträden har mycket "prydnader" i år...
Så har det också funnits mera insekter än vanligt också. Själv har jag ibland undvikit att gå ut, då det funnits så mycket getingar, och flugor också.  Det är också många som haft insektfällor ute i sommar. Säkerligen mycket andra insekter har det funnits mycket av också. Mygg har inte kommit förrän nu den senaste veckan häromkring då det regnat.

Insektfällan behövde tömmas...
Det har varit en omställning som verkligen har bullrat om det annars så kyliga sommarväder, som Finland vanligtvis har. Inte ens på sommaren brukar man kunna gå med kjol, men det var inget problem i år. Och att få sej ett dopp var inte heller svårt...
Fläktar är en säsongsvara, och de finns inte mer i butikerna, det blev slutsålt i sommar. Värmen steg  ibland till över 30 grader, och har man ett rum med solsken direkt in så blir det ju hett. Det blir att vänta till nästa säsong, om man ska ha en fläkt, och det är ju lite synd att man inte kan förbereda sej nu redan, och inhandla en fläkt. De som har haft luftvärmepump, har ju verkligen haft användning för den nu. Annars gäller det att vädra mot kvällen då det blir svalare, och försöka hålla fönster och dörrar stängda på dagen.
Till en del har man inte som människa heller, orkat med så mycket jobb i sommar, då det varit så varmt.


Mera mot sensommaren kunde man börja göra lite mera utomhus, som att plocka bär och lite annat. Och då byggde vi ett sophus att ha ute vid vägen. Det gamla som fanns före, hann bli över 20 år, och det hade inget tak.Vi hade redan sen tidigare funderat på att göra ett, men åren las till. Men ni vet, plötsligt händer det.
Alla i familjen hjälpte till. Mannen fick snickra
(han hade semester under byggandet) och jag hade åsikter under arbetet, och sen fick jag ytbehandla huset. Sonen var med och grävde lite, och reste huset med pappan. Så sattes taket på, och asfaltsmatta och hönsnät, och sonen körde jord och tippade på ett lass som slätades ut, och själv planterade jag "kottar" på huset. Hoppas att taklökarna överlever vintern, och blir fler. Så ska det bli roligt att se om det fungerar bra nu i vinter, om taket skyddar...


Rymlig, om det behöver bytas till en större tunna... Taklökar på taket...
Sommarens resa gick till Norge, och målet var Trondheim.
Kanske inte den bästa resan, då det brann i Sveriges skogar, det var hett och vi hade ju ett söndrigt kylskåp i husbilen. Men väl i Norge blev det lite svalare. Trots allt så var det fint, och bra med lite avbrott till det vanliga hemmalivet. 
Nu börjar det bli lite handarbetsväder igen...ha det gott!

1 kommentar:

Hantverkarglädje sa...

Va häftigt. Du har då så skojiga idéer. Ja sommaren var helt härlig i min mening. Skulle vilja ha varje sommar så här som pensionär, vågar inte tänka på de som jobbar.
Trevligt när både vi och ni råkade vara på vift, båtresan gick snabbt med allt babbel. Fortsätt visa din kreativitet, intressant.