fredag 2 oktober 2015

Blommor i Madeira, blev plommon...

En ros i min trädgård
I morse kom dom för att fixa den fjärde vattenläckan i åkern denna sommar, som nu blivit till höst.  
Havtornens vackra färg i dimman
Ännu blommar det fint i trädgården, fast en hel del blev på hälft i år. Till exempel så hade bönorna för kallt. Men då vissa sorter inte vill, så kommer de andra istället, och så där håller det på. I år var min havtornsskörd ännu större, fast jag har förlorat ett träd för ett par år sen. Och då frysen blev full, så ville jag gärna sälja mina bär. Man får ju inte slut på hur mycket som helst själv. Till slut blev jag rekommenderad att gå med i REKO-gruppen, vilket i slutändan blev riktigt lyckat. Samtidigt hade jag väl tur också, då jag hört att många blivit utan skörd. Nåväl, nu hoppas jag att många är lyckliga över att ha fått köpa bären, liksom jag som fått sälja dem.
Vallmoknoppar i vitt
Vallmona har ju varit och farit, men de har lämnat små smycken efter sej. Jag plockade och samlade frön, och den vackra ändan på frökapseln hamnade på ett papper, och målades med Annie Sloans kalkfärg, det är ännu inte riktigt klart, men det ser fint ut. Handtagsknoppar borde se ut så där...kanske de redan finns nånstans?...Av en anledning så fick jag små plommon, då de mognat. På svaret av vad man gör med dem, så var det ju att göra "Plommon i Madeira". Då jag var ung, så hade de det på Arkipelag i Mariehamn, men då skulle jag aldrig ha ätit det. Jag kallade dom för "blommor i Madeira" i stället just då. Men smakerna förändras med människan, och man får tråkigt och vill prova något nytt. Så plommonen blev faktiskt till "Plommon i Madeira", reseptet finns nog på nätet. Jag använde Madeiras Santa Lucia som fanns, ett ganska sött vin. Dessutom så kokade jag lagen tills den blev simmig. Avsmakning med glass, och plättar. Nästa gång blir det med mögelost och kex. Riktigt gott, det smakar mycket. Man ska nog gilla vin också, om man gillar det här.
Plommon i Madeira, värt att smaka
  ÖdesträdJag gillar att gå på loppis, eftersom det är billigt, och fullt med överraskningar, så milt för min magra plånbok. Senast så handlade jag en riktigt fin stickad tröja, och så kom jag över en för mej ovanlig krukväxt, nämligen ett ödesträd. Brokklerodendrum. Den borde va från Väst Afrika. Det är en stickling med 4-5 blad,som blivit tagen på våren, då den kan beskäras mycket, vill man snabbt ha en tät blomma, kan man plantera flera sticklingar i en kruka. Det kommer ta tid innan den blommar, men till våren så kanske man får se, då borde den blomma hela sommaren.  Den är nu ute i hobbyrummet där det är svalare, och den behöver inte vattnas så mycket i vinter. Den kan också tappa alla sina blad. Den har väldigt stora gröna blad, och då den blommar i vanlig rumstemperatur, har den vita foderblad, och en röd blomma i ändan med långa "spröten",den sägs falla av ganska fort, men de vita foderbladen sitter länge kvar. Den vill ha jämn fukt, och duschas ofta med ljummet vatten. Ganska vanligt att den kan få spinnkvalster.

Amiralfjärilen
I sensommaren fick jag se en Amiral-fjäril, eller en massa av dom egentligen, de hade hittat mina höstaster och gillade att sitta på dom och äta, dom dör till vintern för dom hittar inga tillräckligt varma ställen att övervintra på. En verkligen vacker fjäril, med fina färger. Annars så har det också funnits mycket påfågelflärilar
Tovat på tork
Den senaste tiden har jag också stickat en del småbarns sockor och vantar och tovat, säkerligen för att de ska få smått i granngården.


Till sist kommer några fler bilder på skrivbordets detaljer. De var inte med förra gången då jag skrev om det. Den första är från bordsytan.

Inga kommentarer: