tisdag 7 juli 2015

Bosnia tofflor, bland annat.

Före...
Efter...
Bosnia tofflor


Denhär sommaren bjuder på sämre väder, och jag är glad att det senaste projektet att måla den gamla stugan, har lyckats. Någon dag blev det lite mindre målat, då det regnade. Nu är det klart och man behöver inte fundera på något nytt målande på stugan, i flera år framåt. Förutom att en gavel som inte finns , och som kanske i framtiden tillkommer, men det är ännu olöst. Stugan sitter nämligen ihop med en annan.
Skönt också, att hitta en färg som passade, då den förut hade målats med oljefärg. En yrkesmålare tillfrågades, och han sa att dagens oljefärg är väldigt dålig, och rekommenderade Eko Nordica. En vattenbaserad färg, som man kan måla också på oljefärg. Lite dyrare än andra val, men vad gör man inte för att slippa måla med oljefärg, som är så besvärligt, med illaluktande lösningsmedel, och man vet ju hur färg har en tendens att fastna överallt, trots att man har kläder på, och papper som skyddar golv. Nu kunde man ju torka bort en fläck med en fuktig duk...

Eftersom jag använder Pinterest, ett bildalbum, så kommer man över en massa mönster, och bland dessa fanns nyligen ett par Bosnia tofflor, som jag pinnade. Tänkte faktiskt att jag ska sticka dedär tossorna senare. Men så skulle en kamrat sticka dem, och frågade om hjälp med solfjädermaskan, och därmed så blev det så att jag stickade ett par genast. Mönstret var lite krångligt, och jag har ju lite svårt att förstå. Men efter att ha tittat på en video och två andra mönster, så kunde jag ta till mej förklaringarna. Mitt i stickandet så skulle också häckarna klippas och ansas här ute, en kväll då det inte regnade, det blev också klart, och nu har jag lärt mej att sticka solfjädermaska, och mönstervarven var ju också nya för mej att lära in. Sockorna blev ju riktigt fina. Säkerligen ska jag i framtiden sticka flera av de här.

Senaste helg besökte vi igen, den årliga "Wanha Woima" i Oulainen. Här finns det massor att se, något för alla. I år hade de en intressant utställning av stolar, utställningen väckte minnen, och jag gillar ju stolar. "Rompetori" var förstorat, och så fanns det ju hantverkare på plats. En massa traktorer, ångmaskiner, smedjor, musik, smycken, böcker, en gammal butik, en rökbastu och cafeer, m.m. Jag provade bland annat en calligrafipenna av märket Pilot, som var jättebra. Det fanns förevisningar av gamla metoder, som exempel hur man hyvlar pärtor.
Spetsar från en svunnen tid i Jakobstad, i den gamla butiken.

Den här måttstocken borde Martin Timell se.

En stolfavorit från utställningenOtur var det ju, då vädret ställt till det, och det var jätteblött på åkrarna, var bilarna parkerar, vi körde fast genast då vi kom, smack bara, så kom vi ingen vart. Där stod bilen, och dagen efter så fick vi draghjälp av en traktor, för att komma loss. En tröst, förstås att det fanns flera som satt fast. På morgonen då vi åt frukost i bilen hade vi som utsikt, då de drog upp en bil som kört fast. Då han hade kommit loss, och skulle köra iväg så satt han fast igen, men bara med etta framhjulet, så nu fick dom gungandes loss bilen igen. Spännande tider.

Inga kommentarer: