tisdag 2 juni 2015

En åttakantig "ruta"Efter att ha sett mönster på en hel del fyrkanter, femkanter och sexkanter, men inte hittat nån "åttakanting", så har jag suttit och provvirkat en. Det är ju inte så svårt, då man kan grunderna, och så räknar man lite. Så om du ska virka den, kan du börja så här;

En magisk ring, om du inte kan den, så går det ju också att börja med 4 lm, (= 1 st och en lm) och börja virka 15 stolpar i första maskan, och därefter sm ihop i toppen på första maskan. (= 16 maskor)

Har du en magisk ring så virkar du 16 stolpar i den, drar i hop den, och avslutar med en sm i toppen på första maskan. (= 16 maskor)

På andra varvet  virkas hörnen med 1 st + 2 lm + 1 st, emellan virkas 2 st. (= 32 st)

På tredje varvet virkas hörnen lika, 1 st + 2 lm + 1 st, men då har du 4 st emellan. (= 52 st)

Så fortsätter alla varv med samma hörn och 2 stolpar till hela tiden emellan.
Så är det bara att fortsätta virka så stor man vill ha...byta färg...m.m.
Om man sätter ihop "åttakantingarna"  med varandra, så behöver man ännu ha en fyrkant, eller en mormorsruta, där det annars bildas ett hål.

1 kommentar:

Hantverkarglädje sa...

Ser att du också virkar mellan varven med utejobb. Det är ju så kul att hålla på ute i den mån det går men jag bara längtar efter nån värme men det gör vi väl alla.
NI hade i ditt förra inlägg så himla intressant jordgubbsland med allt det gråa, slitna där intill. Precis sådant som jag är helförtjust i. Gå in på Tove Kristins hage så får du se hur intressanta saker hon gjort av grå drivved och liknande. Hon finns i min blogglista.
Såg att du har virkat så himla fina örhängen, sådant även jag haft planer på men det är ju alltid bara en liten del som blir till av allt som rör sig i huvudet.
Vi har inte varit på någon resa på väldigt länge men på lördag far syrran och jag på en endagstripp med trädgårdssällskapet till Jyväskylä där vi får säkert se en del intressant i trädgårdsväg. Sommaren har vi inte planerat men det brukar bli villaliv och en husvagnstripp. Till hösten hoppas jag på Grekland eller möjligen svenska fjällen, jag njuter intensivt av de kala fjälltopparna.
Skall ta mig en promenad nu för inte känns det varmt i dag heller. Hej svejs.