torsdag 18 december 2014

Havtornsmarmeladen 2014

Jag har alltid önskat att kunna koka godismarmelad.
Nu tror jag att det har lyckats ganska så bra. Det är nog tack vare flera omständigheter.
Jag ska inte gå in på dem här, utan jag ska skriva mitt recept istället, om någon vill prova.
Men jag har inga garantier, bara min egen marmelad, och erfarenheten av framställningen.
Marmeladen fick ett ganska bra tuggmotstånd, som jag tyckte jag var nöjd med.
Det är nog jättebra med en termometer, som visar exakt då man är uppe i temperaturer som önskas. Jag ville ju inte heller koka havtornen, för det ändrar smaken, det börjar smaka apelsin,och jag har ju också förstått att näringsvärdet är otroligt mycket bättre, då man inte kokar dem. För att få saften från bären, kör jag dem en stund med en stavmix eller i en matberedare med vassa blad. Sen silar jag bort skal och frökärnor.(de torkar jag) Ett tips ännu, dansukkers syltsocker innehåller fruktpektin, konserveringsmedel och också citronsyra.

Koka ihop  1 dl glykossirap (dansukker 400 grams flaska)
                   4 dl vatten
                   1.5 dl fint socker
                   1/2 tsk citronsyra
                   2 msk flytande fruktpektin
Koka tills blandningen har en temperatur på 122*,
dra bort kastrullen från värmen, och låt det svalna lite.
Blötlägg 6 gelatinblad i kallt vatten 5 minuter.
Tillsätt de urkramade gelatinbladen till den heta blandningen.
Kolla temperaturen och tillsätt 1 dl havtornssaft  vid 75* (bobbor dör)
Rör om så att det blandas ordentligt, och häll i en form.
Storlek ca 17x10 cm, jag hade en aluminiumform som passade.
Låt den stå framme en stund för att svalna, lägg sen 1 dag i kylen eller frysen.
Det var ganska svårt att få bort marmeladen från formen, men i Strömsö
såg jag ju att de satte den i frysen, så kanske den lossnar lättare då...
Jag gjorde bara kuber, eftersom jag nog trodde att det kan
vara svårt att få bort marmeladen ur formen. Idag kommer jag att prova
sockra en del av min marmelad. Men först måste jag besöka butiken för
jag har inte det där riktigt fina sockret jag tycker att det ska va på.
Lycka till om du provar.

Havtornsmarmeladen smakar havtorn...

2 kommentarer:

Hantverkarglädje sa...

Så många gånger som jag tänkt att jag skall göra eget godis men se icke. Din marmelad ser ju så himla god ut. Tycker att du måste ha lyckats jättebra.
Jag har haft en hel del på gång och ju äldre man blir ju mindre hinner man. Hoppade över marknaden vid Södermalm i år för det kändes bara som jag måste ha bråttom.
Har varit två dagar nu vid Hantverkarboden, sen kommer barnbarnen då o då på besök och vill pyssla så dagarna har blivit rätt splittrade men så är det ju för de flesta.
Har ni någon resa på gång eller? Det har inte vi men nog skulle jag gärna ta gubben med och åka iväg. Vi får se om vi kommer till skott med något i vinter eller om vi stannar hemma.
Ni skall ha en trevlig jul ifall vi inte hörs något mer före den.

Hantverkarglädje sa...

Hej igen. Ser att det är min kommentar också här före.
Undrar hur du har det nuförtiden? Håller du på med något intressant eller är du i jobb. Har saknat dina inlägg, därav frågar jag.
Själv håller jag på med lite av varje som vanligt. Just nu gör jag några vetedynor då det var en som önskade få en sådan. Har gjort dem förr så det var inte mycket tänkande att göra dem igen.
Ha det gott.