tisdag 16 december 2014

Sill och marmeladgodis...


Havtornssill
Årets havtorn behöver användas.
Så en ny sill, kommer på julbordet i år. Havtornssill.
Och dessutom så provar jag Abbas inläggningsill
från Sverige. Hoppas den blir bra.
Bekväm att använda är den ju. Bara att öppna burken,
skölja av filerna i kallt vatten, och skära i lämpliga
bitar, koka en ny lag, som ska kallna, och fylla burken.
Så är det bara att vänt nån dag,
och så är det klart för avsmakning.

Sen måste jag ju också prova med lite havtornsmarmeladgodis, (ett långt ord,) en gång till, för första gången blev det inte alls bra. Och nu vet jag också, att man inte ska koka havtornen, för de får en helt annan smak då, de börjar smaka apelsin, och det är ju inte dåligt det heller, men det är ju inte det man vill. Havtorn ska smaka havtorn. Och om näringsvärdet i bären behålls, är det också en fördel.
Jag får ge mej till tåls tills i morron, då jag får se om det har lyckats. Det skulle ju va kul om det stelnat tillräckligt.
Man ska visst ha majsglukos i marmeladen, för att få den rätta konsistensen, men det hade inte jag, så det fick bli som den första äppel-marmeladen de gjorde i Strömsö, och då använde de veteglykos.
Jag försökte mej på ett eget recept, som jag skapade av alla olika recept jag läste. Så det vet man ju inte hur det utfaller. Blir det bra kan jag ju dela med mej, jag återkommer till det isåfall. Men man ska ju ha lite roligt också, och inte gör det så mycket om det inte blir helt perfekt. Jag får ta det som "lärpeng", eller vad det nu kallas. Och man får försöka igen en annan gång. Hos oss så gillas inte så mycket traditionell julmat, så vi försöker fixa lite annat, som vi tycker om istället. Men skinka, julgröt och sill, det vill vi ha.
Fudge gör jag nog alltid varje år, om jag har tid. Det har jag faktiskt i år.
Hoppas ni också har roligt då ni lagar julmat.


Årets nya pynt i runda julgranen
Pilträden är väldigt storväxta, fina då det kommit snö i dem idag

Inga kommentarer: