fredag 14 november 2014

Lite kvar av år tvåtusenfjorton...


Vinterns vackra vedlider

Snön har lagt sej för andra gången i november, och denhär gången är det ännu inte lika tjockt som förra gången. Nu är det bara ett litet lager, men det är minusgrader, så det ligger kvar. Fint med lite ljus igen. Första gången snön kom gick jag ut och fotade ett vedlider som finns här nära. Det ser alltid så fint ut då snön ligger på det. Det har ålder av patina också, och taket svankar. Få se hur länge det står kvar. En stor hägg breder ut sej på bortre sidan, och det doftar gott om den då den blommar på sommaren.
Virkad lampskärm
 Men nu är det som sagt början på vintern. Och jag lyser gärna upp den, med den gamla lampan från ett loppis, som också fått ett ny virkad lampskärm.   Och alla mina lyktor.

I veckan besökte jag loppis, och fick hem bland annat en ljusstake att piffa upp, lagom till ankommande Advent. Den blev bränd och doftar lite av tjära.
Så fick den finska Havi-ljus, som jag tycker brinner bäst, utan att rinna, men då ska de inte stå i drag heller, då rinner vilket ljus som helst.
 Det blev en träram också, som jag hoppas kunna använda efter lite limmande och fixande.

Ramen är ganska stor


Ribbad krokning med linnestruktur kant

Ett nytt krokat mönster för mej som är något
av"rib stitch", riktigt kul att prova, sen hitta jag
ett mönster som passade som kant till lappen
jag provat virka. "Linen stitch border".
Ännu en kaffelapp, har sett världens ljus.
Å, dessa vackra maskor, som får en så fin
struktur ihop.


"Före" bild på ljusstakenEftersom advent kommer snart, så har jag också gjort en frökalender till en kompis. Den började jag med redan förut i höstas förstås, så att jag kunde samla lite frön. Inte helt lätt att hitta 24 olika på gården, men så var vi på utflykt en dag och besökte en perennträdgård, och problemet löstes.
Alla fröer ska ju planteras en viss tid och i ett visst sådjup, men det är meningen att man ska ta sej fram en dag i taget, och leta fram på datorn hur man gör, och vad just den växten gillar. Hoppas att den blir uppskattad. Tur att hon har sitt växthus. Vissa fröer behöver mycket värme. Och så ska det vattnas...
Nu väntar jag på att helgen ska ge några nya trevligheter.
 I Tuuri har man ju julöppning idag, fast jag ska vänta ännu nån dag...

Frökalendern...


Närbild på den uppfixade ljusstaken

I väntan på Advent

2 kommentarer:

Hantverkarglädje sa...

Ja du är då på gång med ett och annat ser jag. Snöbilden du har är så vacker att jag aningen harmas att snön försvann.
Din pannlapp, vao vad jag gillar den. Kanten som du gjort är verkligen pricken över iet. Tycker rent av att du kunde skriva ihop en beskrivning på hur man stickar en sådan. Den ser ju så gammaldags och trevlig ut.
Just nu har jag själv så mycket på gång för hantverkarboden och mitt eget hantverkande så tiden blir inte minsta tråkig. Efter julen ramlar man ner i slötid och bara önskar sig till värmen. Ha det annars gott.

Isa sa...

Pannlappen är virkad...