torsdag 14 mars 2013

Gloxinia o ch basilika

Efter att ha besökt Thailand och kommit hem, så är mitt batteri så fulladdat, att jag är väldigt trött. De bilder som mest ploppar upp, är de vackra blommorna...och jag minns...Jag har planterat några skott, men om de lyckas så är de ju också så små, så det skulle ta väldigt länge, innan jag skulle få resultat. Igår måste jag bara höra efter Bougainvillia, eller trillingblomman, som den också kallas, i Petterssons blomsteraffär. Men nej, du får nog vänta till morsdag, sa hon. Och det är ju inte så länge, men jag köpte en annan blomma att vila ögonen på så länge, och då jag kom hem var jag inte sen att tipsa om en morsdagspresent från just Petterssons trädgård. Tid finns ju.  Bomman jag köpte heter Gloxinia. Otroligt vacker, ljuslila och så har den massor av knoppar. Fixade till en lapp med namnet och gav den en passlig ytterkruka. Den doftar inte.


Basilika,  det är en känslig kryddväxt i Finland.Troligtvis har den redan i transporten utsatts för påfrestningar. Därför ska den enligt min erfarenhet, alltid användas genast, alltihopa. Sparar man den så vissnar den. Man vet inte om man ska ha den i kylen, framme, i sol eller skugga. Numera så handlar jag den inte som kryddväxt, utan har en burk Pesto som Pirkka har. Den goda smaken av basilika är dominant och god. Aningen för salt, men den passar på smörgåsen med ost eller utan ost, rostad eller orostad, ofta har man tomat också. Och så är den utmärkt till pastarätter.


Gloxinians knoppar
Idag har jag tagit fram fröna för tredje gången, dom jag köpte i Thailand. Basilika-frön. En påse på 100 gram, som räcker att prova lite olika sorter med. Det första jag provade för nån dag sen, var ett recept på en slags fruktdrink, eller om man vill kalla det efterrätt.
Till 2 stycken behövs;
5 gram frön som sköljs, och får stå i 1 dl kallt vatten (röra om lite) och svälla 3 minuter, då får de en hinna och det ser ut som mindre korn i grodrom, 4 dl vatten till, och så smaksätter man med  2 dl rosenvatten. Men rosenvatten hade inte jag, så jag satte bara till den som mängd vatten och så smaksatte jag med vaniljsocker, sen var det bara att lägga till  så mycket sött man vill ha 2-3 msk socker och 1 msk honung. Den jag smakade i Thailand hade nån sort av frukt i sej, men jag vet inte vad det var, kanske longan, lychee eller rambutan. Vi hade tagit hem några mangon så jag tärnade lite sånt, och satte det med i drinken (skulle säker ha passat med banan också). Den ser ju lite märkvärdig ut, när den är klar, men den blev läskande och god, och texturen den fick av fröna, var ju lite rolig.

 "Sätt ett frö och ha något 
      att  längta efter"
Den meningen har jag läst nånstans, nångång.
Idag har jag hällt lite av fröna på ett fuktigt hushållspapper i en burk, och ska se om de groddar sej och jag kan äta dem efter en vecka eller så då de blivit lite gröna.(Vattnas varje dag och häll bort överflödigt vatten)

Alldeles snart kan man börja plantera sina frön.
Inga kommentarer: