torsdag 17 mars 2011

Kokosakrylrutor

Idag ska jag blogga något, det var längesen. Nu när jag varit till Thailand, alltså, som bastu i två veckor, så kom man hem till en frysbox. Jag har fixat lite nytt sen jag kom hem. Och en erfarenhet är att man får göra vissa saker i Thailand som är förbjudet i Finland :o)
Jag lovade mej själv att inte virka så mycket, men helt kan jag ju inte sluta. Emellanåt så tar jag fortfarande tag i virknålen och lugnar ner mej, för det fungerar så. I Thailand fanns det dåligt med garn i bra kvalitet, det var mest akryl, åtminstone det jag såg. Och i värmen var det inte det första jag tänkte på. Det var ju nästan hela tiden +30-38 grader i skuggan. Skönt var det, när det fläktade lite. Det jag virkar nu, är mormors rutor, men vad jag ska ha dem till, är ännu okänt. En del blir till hjärtan-pannlappar, men med så många rutor kan det lätt bli för många pannlappar  :o)
 
 Ett garn, som egentligen ska stickas och som inte gick att virka, (eftersom man inte hittade fästpunkten  i den lurviga röran nästa varv) gick att virka, bara man virkade fast det på en glidspärr. Det blir säkert en kuddfodral då det är klart. Borde pröva att virka nåt annat också på glidspärren...i virkligheten...så.... :o)   :o)   :o)Med från Thailand fick jag nya ideer, och  jag lagar lite annan mat än förut, fast det vanliga också finns där. Små variationer, som gör vardagen lite mer spännande, eller hur man nu kan säga det. Ännu har jag lite semester, och hur det blir efter den, vet man ju inte. Här är ett av de miljontals recept som det finns på thaimat, det är en  Tom Kha Gai-soppa som jag själv ska försöka laga till idag. Igår blev ingredienserna inhandlade i staden. Två nya kryddor! Jag hittade inget annat än Santa Marias LIME PEPPER- krydda som innehåller citrongräs,(lite onödigt dyr).  Gurkmeija blev bonus till receptet, men den borde nog passa. Jag köpte alltså inget citrongräs i Thailand, och ingen röd curry heller, och numera vet jag att det finns grön också, förutom den vanligaste gula curryn som vi har här. Den röda curryn fanns i butiken. Härligt!

2 gula lökar, 2 vitlöksklyftor, 2 citrongräs-stjälkar, 2 tsk finriven ingefära, 1 msk olja, 4 dl kycklingbuljong, 250 g kycklingfile, 4 dl kokosmjölk, 1 tsk asiatisk fisksås, 1 pressad lime, 1 tsk röd currypasta.Vill man ha ännu en ingrediens så passar det nog med en röd hackad och fräst paprika, som tillsätts den färdiga soppan, och så kan man lägga till en liten burk skivade champinjoner.

Skala och hacka lök och vitlök, strimla cirongräset, fräs detta + ingefäran i oljan på svag värme. Tillsätt buljong och koka några minuter. Strimla kycklingfileerna smått och lägg dem i grytan. Häll på kokos och låt det koka tills kycklingen är färdig. Smaksätt med fisksås, lime och röd curry. Servera med ett gott bröd och, eller kokt jasminris.
Jag har ätit soppan på två ställen och den var lika god, få se hur den blir idag då jag själv är kock.
Ta en Thaisked så känns det ännu mera trevligt att äta. Lycka till!

Mitt första pysslande då jag kom hem, var att fixa en lite likadan kokosslev som den som inhandlats. Jag har förut arbetat med materialet och det är inte helt lätt. Den runda formen på nöten får en att experimentera lite, man måste va försiktig så att det inte händer nåt farligt. Men det är väldigt fint material. Lika blank blev inte min slev, men den blev lite lika i alla fall, kolla bilden och döm själv.


Så har jag också en  ny outforskad reliefteknik i  akrylmålning (ny för mej) med mej, i bagaget. Det första försöket blev att se hur färgen gick att hantera, och det blev att fixa en trädörr eller lucka, som kommer från en mink eller räv-bur. Den obehandlade syns bakom den färdiga ramen på bilden. Roligt var det, och roligt ska man ju ha. Guld, silver och bronsfärgerna är så fina.
3 olika ramdukar har handlats, den minsta
är 40x40, en 50x50 och den största 70x70. Nu gäller det att finna motiven.
                                           

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken av slevarna har du gjort??? De ser ju likadana ut båda två!!!
Benita