tisdag 28 april 2009

Låt det växa


Sen sist har jag varit upptagen med att syssla, pyssla, jobba och besöka, därav det långa avbrottet.
Jag har besökt en hel del ställen, en av dem är Plantagen i Vasa. En inspirationsöppnare för den som är intresserad av växter och sommarinredning. Jag har också besökt Mi i Kronoby, där fanns en hel del fina hantverk. På samma gång besökte vi min mammas födelsehem i Kronoby. Platsen är såld sedan länge tillbaka, till författaren Lolan Björkman, som bor där under sommaren. Vi hälsade också på henne, när vi frågade om lov att titta på den lilla stugan.
Så har jag räfsat på gården, plus en hel del annat som är aktuellt just nu.
Sått lite frön, bl.a Stevia, eller sötflockel på svenska, en ört som
blev ett av mina mera spännande försök, att få att växa.
Den vill ha varmt, och gillar inga kallras. Ett litet miniväxthus,
fick den att börja gro, fröna var ganska dyra, så man vill ju gärna
lyckas. Alla har inte börjat, men just nu har jag 5 riktigt små plantor. Har man tidningen Landsbygdens folk, kunde man läsa om växten den 27 Mars nu i år. Det ska bli roligt att se, om jag kommer att få skörda något av denna ört också. Har man torkade Stevia blad i pulverform, motsvarar 1/4 tsk. stevia, en tsk. socker. Men man kan använda den färsk också. Det är inte förbjudet att odla denna växt, men kommersiell odling hos oss, får man inte syssla med.
Annat som har börjat växa är chilipeppar , smultron, balkonstartomat och så det som ännu inte kommit upp är kardemumma, kiwi, och granatäpple. Hoppas att något ska visa sej så småningom.


Och så mina mirakel, som man inte ska glömma, de växer och har redan blivit ganska stora. Sammanlagt har jag 10-11 mirakel.
Påsk- kaktusen i rött, överraskade mej med lite annorlunda blommor, än de jag räknat med. Jag trodde att det var såna som Novemberljus har. Härlig överraskning!


En ny glasmålning i eglomisetekniken har också blivit klar.


Ett par tossor av ett blått huopanen garn, har just börjat virkas, det ska tovas i 40 grader i tvättmaskin, när det har blivit färdigvirkat.
Annat experimenterande finns också pågång.


Vår "sommarstuga," Hilja-Vilja, har haft främmande, och i år är det varm redan före första maj, då vi annars brukar inleda säsongen lite försiktigt. För att visa lite mera av den, lägger jag in bilder tagna därifrån i år.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vad du har satt mycke frön, och såna ovanliga som jag aldrig har hört eller sett förut. Det ska bli roligt att följa dina plantor, vill gärna se dem... och vilken fin planta du har i krukan! Den är så vacker! Dina fingrar måste vara väldigt "gröna" som är så duktig med både det ena och det andra! :)
Vilken härlig mysig Hilja-Vilja ni har! Och jättemysigt inrett, det lilla jag såg...:)Brev kommer så småning om... Det har varit lite mycket just nu...
Ha det så gott, vi hörs, vännen min. Kram Benita.

TroHoppKärlek sa...

Hej! Jag vill önska Dej en trevlig Morsdag! Här har vi sol och mulet om vartannat, och en kall vind som sveper förbi.
Här pågår storstädning av husbilen,
ännu en dag. Det tar många dagar innan allt är färdigt... Orkar inte hålla på hela tiden, man måste ju vila emellanåt.;)
VIHÖRSKRAM