måndag 6 november 2017

Höst pickla...


Det blir en massa pyssel för mej, då det blir höst. Jag trivs med det. Jag börjar måla, fotografera, handarbeta och fixa ljus,och mat. Så pepparkaksdegen kan jag nog börja baka när som helst. Den ligger och gottar sej i kylen.
Ibland så gör jag en adventskalender också. I år blir det en godiskalender, men den är inte klar än.Alla helgons helgen blev riktigt trevlig tycker jag. Med tända ljus och minnen.
En sväng i skogen och titta, och då fanns det ännu frysta trattkantareller att plocka. Så roligt och så glad jag blev. Jag har inte kunnat gå i skogen på ett bra tag. Det klonkade hårt i ämbaret då svamparna landade på bottnen, till slut var ämbaret fyllt, och inget fel på svamparna, fast de till en del var frusna (och kallt om händerna fick vi.)  Det blev lite mera vätska att koka bort bara...

Klart för rensning...
Jag brukar inte ha så fullt i frysen som jag har i år, men det kom ju nya bär som plockades, och tar plats, så jag tyckte att jag skulle försöka mej på att pickla svampen istället. Det har jag inte gjort förr. Så jag har ju inte smakat den ännu heller, men burken med innehåll ser fin ut, och det blev mycket. En liten burk kom på slutet då allt inte rymdes i den stora, så den får bli som första smakprov. Passar fint till julens mat, inbillar jag mej. Så nu har jag picklat trattisar, rödlök, tomater och paprika. Det är inte så svårt. Det är som att lägga in sill. Du borde prova! Till svampen till exempel, hade jag en lag med 2 dl ättika, 3 dl vatten och 2 dl socker, lite kryddor och lök. Den borde hålla ca. 1 år. Men jag har räknat med att dela med mej, så den tar säkert slut före 2018...


Picklad trattkantarell...

En efterapning från en annan bild jag sett...här kan man hänga sina vintervåta vantar...

En halskrage skulle pappa ha, den till vänster... men det blev 2 till, jag hittade ett nytt hålmönster jag ville prova
Ljusbollar har virkats lite olika, det här är en av dem...passar fint med en liten ljusslinga i...

...och en drömfångare har jag alltid velat laga...duken är från loppis...

En enkel spets till högt blockljus, på ett enkelt krukfat...

Så en ljusbricka, för glaslyktor, eller vad den nu passar till...
 Oj, oj, så där håller jag på. Borde ännu fara och sälja på Rekomarknaden i stan. Men kanske inte ännu denna vecka. Så nu fortsätter jag med mina pyssel, och hoppas att jag har fått någon inspirerad till ett som annat...så funderar jag på vad det är för vits med att sticka vridna maskor? Jag har ställt frågan på nätet, och får kanske svar på det den här veckan, eller kanske du vet?1 kommentar:

Hantverkarglädje sa...

Ja visst håller du på men så intressant. Vilken lycka för er att hitta trattisar, jag har inte en sett en endaste trattis i skogen, bara på en svampkurs. Rätt ynkligt men du ska veta att jag minsann letat dom men har gett upp. De gula fann vi ju åtminstone i Hemavan.
Jag har då inte picklat något alls endast gjort gurksallad, kokt in rödbetor o lite annat. Nej nu minns jag att jag gjort pumpapickles för längesen och det var ok. Tror absolut din svamppickles kan vara gott vid julbordet.
Du testar att göra många pysselsaker och det bästa med pysslandet är ju att det är roligt men vanligen har man ju också glädje av sina saker även senare. Fortsatt pyssla du, jag gör nog lite likadant.