söndag 22 november 2015

Torka vinbär


Gamla minnen kom upp, och jag tyckte igen, att jag borde leta efter ett recept på kakan till jul. Helt säker blir jag ju aldrig, om det är rätt kaka, då de som berättat inte längre finns, och det första försöket inte gillades, som var för flera år sedan, det var helt enkelt fel recept, men kakan var visst god ändå. I år ska jag  prova baka ett annat recept på den. Den Amerikanska Russinkakan som bakats i Bäckby, för länge sen. Hoppas att de som finns runtomkring mej nu, gillar den. Mitt första problem var att jag inte hade några torkade vinbär, som skulle finnas med i detta kakrecept. Mina egna hade redan blivit till saft, men ett 6 liters ämbar fanns i frysen att hämta hos min far. Han berättade hur han torkat blåbär, vilket går lite fortare än att torka röda vinbär, som innehåller ganska mycket mera vatten, men jag ville ju också prova hur det fungerar. Just nu eldar vi nästan varje dag i spisen i vardagsrummet, och bakugnen är ungefär 50 grader. Det blev bakplåtsklädda plåtar, med utspridda bär. Hela veckan gick åt att hålla reda på dem, hålla luckan på glänt, vända dem och byta plats. Det tog ca. 2 dagar för en plåt att bli klar. Och så mycket blev det inte då det var klart, en stor burk. Nästan 600 gram. De ser ut som mörkröda korinter. Så var det  ju också ett ekonomiskt sätt att utnyttja värmen från spisen, istället för att använda den elektriska ugnen. Inget sommarjobb alltså. Snart nu, så ska jag baka russinkakan. Då man kan ha den i frysen i två månader, så är det ju bra att ha den klar innan jul. Och de torkade bären, de borde ju klara sej ordentligt länge, jag behöver ju inte allt...

1 kommentar:

Hantverkarglädje sa...

Jag borde nog ha en lektion i hur man torkar bär för det borde man ju egentligen göra varje sommar, kanske skulle de vara något att knapra på när man är sugen. Frysta blåbär visste jag då inte alls att de går att torka, jag tänker att de är så slaskiga när de tinar men jag ser ju att du lyckats.
Har ni varit på någon resa den senaste tiden, rätt länge sen vi träffats. Vi var en vecka till Kreta med syster yngre och män. Just nu kikade jag på en kortresa mitt i vintern till Jokkmokks marknad men det är kanske mest av ren nyfikenhet. Njuter just nu av vacker utevistelse med all snö vi fått. Ha det gott.