lördag 3 december 2011

Festbröd och stickade julkulor

Rund rottingkorg
Bröd på jäsning

Färdiggräddat
Jag hittade en rottingkorg till på Retro, plötsligt har jag två. Jag visste att man ska använda dom när man bakar bröd, men inte hur. Det blev lagom intressant. Kika lite på nätet och så hade jag fått reda på en del, till exempel att man endast ska jäsa degen i dom. Strö grovt mjöl i dom och väga degen, så den blir lagom stor för storleken på korgen. I mina korgar passa det utmärkt med en deg på en liter. 1,5 kg i den runda och 750 gram i den avlånga. Efter första jäsningen ska degen i korgen, jäsa en timme i den, och så ska den försiktigt vältas ut på bakplåten. 10 minuter i 250*, och sen sänker man värmen till 200*, gräddar ~ 25-30 minuter till. Under tiden ska man spreja kallt vatten ett par gånger på bröden in i ugnen. Så fixar man festbröd, som det kallas. Fest kan man ju ha närsomhelst, så det blev ju igår. Hyvla en skiva riktigt smör med osthyveln att sätta på och smälta lite. Så visst är det gott med smörgås.


Jag hade också bestämt att sticka en julkula, eftersom det lät lika kul som ordet låter...och det var faktiskt så kul när jag provstickat två, att jag fixade tre till. Och det passar ju bra med de tre symbolerna som  jag gillar skarpt, tro hopp och kärlek. Ett tips, om man vill ha en i bilen kan man ju fylla den med nån doft, innan man syr fast, och bra att välja en färg på kulan, som passar med den övriga inredningen i bilen. Dessutom kan det nämnas att man lär sej att bli bra på ökningar och hoptagningar när man stickar dehär. Att tänka på e just det, ta ihop bakifrån, och öka mellan en maska, genom att lyfta den lodräta, med vänster sticka och sticka den upplyfta maskan bakifrån. Den ska liksom bli vriden rätt väg, blir det hål har du inte fått vänt den. Min första blev så, men sen kolla jag i min stickbok.
Upphängda blev dom också, fast jag kanske ska hitta på en annan lösning till det, eftersom jag inte är helt nöjd. Allt går ju inte bara sådär.
Årets tro hopp och kärlek

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj,va fina limppor har du bakat!h.arja

Anonym sa...

Vad fina julkulorna är! Ja, vi höll på med samma saker på varsitt håll.. ;) Va roligt! TRO HOPP KÄRLEK
Såg du mina på bloggen?
bloggen.fi/tro3
Kram