torsdag 12 mars 2009

Åremössa och nya utmaningar.


Jag har fått en bukett underbara tulpaner, från en bekant. Den är så vacker och vårlik.
Lite Nya krafter, har jag visst fått.
Jag bloggar, och har nyss också fått en inbjudan till facebook. Jag vet många som har börjat med det, men själv är jag inte riktigt övertygad än. Funderar att det tar för mycket av min dyrbara tid, att bara lära sej hantera alltihopa. Jag har också kollat en väns, för att se hur det ser ut. Bloggen vinner ännu. Men jag säger inte nej, jag säger kanske, kanske, kanske...
Jag har en Aloe Vera blomma som har skjutit ett blomskott. Ska visa en bild då den blommar, om den inte ångrar sej.


Nu ska jag också visa min nya bindnål, som jag snickat
av ett gammalt penselskaft. Den förra blev förvisad till annat arbete. Nu vet jag, att den hellre ska se ut så som på bilden, för att bättre lägga sej mellan fingrarna och tråden då man nålbinder.
Jag sydde maskorna flera timmar en dag, men med fel tråd, så jag kan ännu inte skarva tråden, inte vända heller, men i framtiden ska det väl lösa sej. Fint fiskbensmönster blev det iallafall,
så fint att jag blev inspirerad till annat.


Min son har ett bra tag hållit på och donat ihop en gitarr i skolan.
Redan då det börjades, blev jag tillfrågad om jag ville måla den, och jag lovade Helst hade jag nog önskat att han skulle göra det själv,
tänkte att han har tid på sej att ändra sej, men det gjorde han inte.
Hoppas vi båda lär oss något av saken. Så jag planerar....och drömmer.
Min vän i Sverige kan detdär med handarbete
otroligt bra, och förebilder ska man ha.
Det känns bra att bli inspirerad, och man önskar
att dom förstår att man gillar det dom gör, när man själv försöker fixa samma sak.
Ett ställe i Sverige heter Åre och där har jag förstått att dom stickar fina mössor. Av min vän fick jag inspiration till att göra en likadan.
Men ack vad gör man, hittar inte en enda skymt av en sticka i storlek 10. Jakten slutade med en svart klädhängare i handen, för jag skulle inte till butiken. Plastgalgen hade måttet jag sökte efter, och dessutom ganska bra glid i ytan.
Det blev ett besök i hobbyrummet och ganska enkelt sågades lämpliga längder till. 5 kortare och 2 längre. Två galgar hade fått en ny uppgift, med bandslipen slipads och formades ändarna lagom vassa. Säkert är dom från butiken ännu bättre, men, men.... dom går att sticka med.

Jag kunde ju heller inte genast börja sticka. Först måste jag ju prova om det också gick att virka samma sak, alltså Åremössan. Det gick hur bra som helst, jag borde bara ha virkat ännu längre, och haft några maskor till, i början. Det är den bruna på bilden. Det blåa bakom är en lite större filt av kärleksmaskor som mäter 1.30x1.65. Och den vita är alltså en Åremössa al`a mej. Skulle nån vara intresserad så kan jag berätta att man stickar den, om man ska göra som den som den egentligen ska va`.
Man lägger upp ca 40 maskor på två långa 10 stickor , det blir lagom löst, och stickar 1 avig och e1 rät, tills man har en längd på ca 50 cm. Sen syr man ihop uppläggningskanten mot avmaskningskanten. Tråcklar ihop toppen, genom att sy en tråd runt ena cylinderkanten, och dra ihop. Sen är det bara att fästa trådarna och klippa av och ta på mössan och gå ut och testa den i väder och vind. Garnet ska va`relativt tjockt. Jag hade inget så jag använde dubbla. Annars går det ett nystan på 100 gram.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej igen...
Jag var nyss här och kommentera, men det fastnade tydligen inte ;) jag skrev väl för löst ;)
Va du är duktig! Du har hunnit med mycke sen sist. Och fiffig är du också, det var bra att kunna tillverka sina egna stickor.;)Man får inte ha tummen mitt i handen, när man kan så mycket!De e bra att vara både snickare och tusenkonstnär!
Självklart får du länka till mej!
Nu börjar klockan bli mycket, så det är väl bäst att knyta sej.;)
Go`Natt och sov gott.
TroHoppKärlek

Anonym sa...

Hej igen!
Jag glömde att säja: Vilken vacker bukett!
Mycket vackra handarbeten!
Vi hörs...
TroHoppKärlek

Anonym sa...

Nålbindningen ser bra ut! Nu har du gjort en längre nål eller? Nålen ser åxå riktigt fin ut! Va du är uppfinningsrik, målapenselskaft till nål;)Det är bra virke! Kul...
Vi hörs
TroHoppKärlek

Anonym sa...

Hej, ja smyger tyst så att du int vaknar, när klockan e så myki.;)
Har bara lite batteri kvar i datorn, och vi är i Bollnäs, utan ström... Far hem i mårån fram å tibax...
Grattis till nya jobbet! ;)
GONATTochsovgott...
Benita