måndag 15 december 2008

Riktig "Saffransjul"

Vissa säger att "det blir ingen riktig jul utan saffran". Världens dyraste krydda. Enligt det, så har jag bara haft en sisådär 3 jular, som kan räknas. Saffran en storsäljare till julen, fast jag har inte själv använt den. Minns att mamma använde saffran, nångång till jul. Jag frågade henne, och hon sa att hon bakat lussekatter till oss med saffran. Jag minns nog domdär gula bullarna. Redan då var kryddan dyr, i år så har den plötsligt stigit till det dubbla. Det har varit torka i Iran, därav det höga priset. Men "det röda guldet" som nu kostar 4,5€ för 0,5 gram, ska ialla fall iår, få bli en del, av kryddningen på min matlagning till jul. Jag brukar ha lagat en egen sill, och den blir nog kryddad men saffran i år. Så var det ett tag sen jag lagade senap, så kanske den också får bli med saffran i. Hittade ett resept på glass också, men det tror jag får bli till en annan gång
Påsen som innehåller ca. 300 torkade märken från ca. 75 Crocus sativus, är handplockade på morgonen någongång i oktober, nånstans i i Orienten, mellan Egeiska havet och Iran, kanske i Spanien. En flerårig ört, en lökväxt som inte finns vild, och inte heller bildar frön eller frukter.
40 cm hög med gräslika grågröna blad, violetta blommor med 3 orange märken, den förökas vegetativt, alltså med de sidolökar som bildas, delas de och sätts på nytt. Jag tror att jag fått äkta saffran. Fast jag har ännu inte öppnat påsarna. Gurkmeja vet jag vad det är och det brukar jag använda till risrätter ibland, just för den gula färgen. Ringblomma har jag torkat en gång och vet hur det ser ut, och då finns det bara vildsaffran kvar, och det vet jag ingen skillnad på, så där kan jag bli lurad. Men jag tror att jag har rött guld i påsarna. Saffran på arabiska är zahfaran, den är giftig och i höga doser livsfarlig. Vad som händer har jag inte tänkt prova, men jag har förstått att man kan skratta ihjäl sej. Ja, så hade ju Kleopatra ögonskugga av saffranspulver. Inte helt otroligt att det var så.
Annars så virkar jag. Just nu hjälper jag mamma att virka på en matta som hon inte klarar av att virka klart, sen hon blev sjuk, mattan är så tung och grov. Så fixar jag en hel del nya julröda, vita och grå julpannlappar, alltid behövs det sådana. En hel del nya ideer har också ploppat upp.
Resept för intresserade kan fås, annars är det ju lätt att hitta i sökmaskinen också. Hoppas jag inspirerat någon, till något.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Isa

Skulle bara önska dig och din familj en riktigt God Jul och Gott Nytt år!
Hoppas du får en avkopplande helg med mycket tid till "sysslande och pysslande"

Ha det gott

h. Pia

Anonym sa...

Tack Pia, jag önskar dej detsamma. Känns riktigt bra att få en kommentar. Det var länge sen. Skicka gärna din adress på min @ adress.
Om du är den Pia jag tror, så var du på klassträffen.... jag har tänkt mycket på er alla. Det snöar, det blir nog fint. Ha det bra.Tänd ljus i mörkret. Från Isa.