måndag 20 mars 2017

Rulla gröna bullar...

På jakten efter det bästa bullareseptet, så blev fastlagsbullarna en aning försenade,
men en bulle kan man ju ta lite när som helst. Reseptet är ju också av det slaget att det innehåller en hel del för mycket av det goda. Men ibland vill man också pröva det, och se om det blir något bättre.
För att få luftigare bullar ska man ha i bakpulver sa någon, och så finns det ju nåt bra emulgeringsmedel också, men det är ju inte helt lätt att få tag i, och så kanske det är lika bra att hoppa över E  i de hemlagade bullarna. Lite lat och sparsam blev jag dock, och använde mej av Cessibon spraygrädden som blivit kvar i kylen. Så blev de heller inte luftiga, om man menar att det skulle bli lite hål av jäsandet i dem.
Här kommer det "saftiga" reseptet på bullar man kan äta med en sked;

50 gr jäst
2.5 dl mjölk
650 gr special vetemjöl
2 ägg
1 dl socker
1 msk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
200 gr smör
Det blir tolv stora bullar av reseptet, bra med rumsvarma ingredienser, knåda åtminstone 10 minuter i matberedaren, jäs som vanligt, pensla med uppvispat ägg, och inget pärlsocker på bullar du ska använda till prinsessorna.
Ugnen 200 grader ca. 12-15 minuter.


Jag prövade att laga de populära prinsess-semlorna, men det var inte helt lätt att få på marsipanen. Minns "musslorna" som jag gjort ett annat år, det var ju lite lättare. De blev ju riktigt fina med en vit marsipanpärla i. Prinsessornas gröna marsipan fick lite olja på för att fästa. Tyckte att det fick räcka med att täcka locket. De fick den vanliga fyllningen som fastlagsbullar har, men det blev lite sylt också.
Det var ju Sankt Patricks day i helgen, och sonen fundera om det var därför jag hade nåt som liknade fyrklöver på dem. Han tyckte det var mäktiga bullar, orka inte riktigt hela...Så gick det bra att äta dem med sked också.


Efter senaste Sverigeturen fick jag köpt en vispel med termometer, en OBH-NORDICA.
Det är inte ofta jag köper det märket, för det brukar finnas nåt som är fel på dem. Denhär gången så var jag så nöjd, ända tills jag upptäckte att vispeln var för högerhänta. Sådär... om jag ska använda den så läser jag siffrorna uppsomner. Det går ju det också. Konstigt var det också, då det kokade redan vid 90 grader. Hmmmmm....kanske den inte stämmer riktigt, eller har jag månne lärt mej fel. Men annars var den ju riktigt finurlig då man kunde skruva  bort vispeln, och bara använda termometern. Nåja, jag och min vänsterhand har det lite knepigt ibland, men man kan ju inte få allt, men nästan...


Bara så ni också vet, så finns det en "här går hon" också, 
jag hittade henne i Sverige...

Från Skrattlas-skogarna, där skogarna ibland möts,
och numera finns det vildrenar där också...

Sportlov...
En bild från Kalajoki, då de hade ställt ut många olika
 isskulpturer, underbara ljusen gillade jag mest...

Inga kommentarer: