torsdag 19 mars 2015

Vårens aktiviteter...

Med våren kommer lite nya ideer, man kanske också börjar vistas mer än förut, på utsidan i det vackra vädret. Av den anledningen, så besökte jag vävstugan i byn, där de har MI-kurs i mjukslöjd på tisdagarnas förmiddag. Alltså där vävs, virkas och stickas. Bland alla glada kvinnor med handarbeten, så låg en socka där på bordet, och den var ju lite intressant, eftersom jag en gång förut stickat sådana.
De har ett väldigt lätt mönster, och man kan
komma ihåg det utantill.

En kräftmaskkant passade bra som dekorationsvarv,
samt en rosett. Nostalgia Novita.
Lägg upp 40 maskor, sticka 40 varv rät.
Fördela maskorna på 4 stickor.
Fortsätt sticka rät i 40 varv.
Ta ihop tån. Sy ihop hälen.
Virka eventuellt en dekorativ kant runtom.
Att beakta är ju, att man får en viss storlek på sockorna, när man  stickar 40 varv. Jag har ju en liten fot, och då skulle de 40 varven ersättas med 35. Med lätthet kan man ju mäta på sin fot. De första räta varven ska bli så lång som hälen är, och då de svängs upp, och sys ihop, kommer ju hålet där man stoppar i foten.
Vi har haft vårt ärvda 60-talssalsbord, i vårt hus sen det byggdes, och jag tyckte det var dags för ett nytt. Inte för att vi inte gillat det, utan för att försöka göra ett litet projekt tillsammans. Känslan, var det jag sökte efter i bordet. Vi delade på uppgifterna så att man kunde göra det man klarade av.

Resultatet ses på bilderna.
Möjligen ska benen ännu få en genomgång så de också ser lite äldre ut. Just nu är de väldigt kantiga och raka. Ytan på björkbordet är inte slät. Lådan är stor och praktisk, man röjer snabbt bort alla garnnystan ner i den. Bordet är bränt och inoljat. Jag gillar att bränna träytor...Choklad i vattenbad
Hallonfyllning i biskvierna


Både mörk och vit choklad
I en Allers 4/15 fanns ett recept på biskvier. "Salta små sötnosar"
kallades de. Biskvier har jag gjort förr, men dethär var ju ett
nytt recept, som jag ville prova. Från ett besök i Sverige fanns ju lakritspulvret, som var den spännande ingrediensen i receptet. Kan det ha varit på grund av dagen, fredagen den 13, som det inte riktigt lyckades med dethär. Alltså, salta blev de inte, men god smak av hallon, det fick dom. Lakritspulvret försvann i chokladsmaken. Smakade man pulvret i burken fick man en tydlig lakritssmak.Vissa små svårigheter med fyllningen fanns det också, men det reddes upp. De kommer absolut att bli uppätna. Men nästa gång tar jag nog fram mitt eget recept. Eller ska jag kolla i almanackan, vilken dag det är?

På den soligaste bänken i huset finns nu också en massa krukor med olika fröer. Det ska bli spännande att se om de alla vill gro... Där finns också små orkidebarn, från Thailand. När vi var i Thailand, fick jag höra om att plantera i kokosjord, och det ville jag ju pröva. Jag märkte att kokosjorden hålls länge fuktig, och den jag köpte från IKEA, var ett block, näringsberikat, inte så stort, men med vatten tillsatt, så skulle det bli ungefär 10 liter. Så jag har mycket kvar av den ännu, dessutom så blandar jag med torv, för de små plantorna vill ju inte ha så kraftig jord i början. Men till orkiderna passar den ju också. Ute har jag sett, att fjolårets sådd av rosenvial, har lyckats. De jag valde var vita. Men ännu är marken frusen, bara lite av ytan är ännu lite mjuk, och nästa vecka väntas oväder. Men nog kan man vänta, nog blir det sommar i år också...

Inga kommentarer: