lördag 26 april 2014

Lagom stol med nya möbeltassar

Den nya stolen till höger
I alla 18 år har jag suttit och aldrig fått fötterna i ordentlig kontakt med golvet, på de stolar vi köpte till vårt kök. Jag är ju strax över 1,50. För ett par år sedan lessnade jag på eländet, och lagade mej en pall att ha under fötterna, för mannen ville inte att jag skulle såga av benen på stolen. Våra stolar är ganska så patinerade av användning, att om någon annan haft dom, skulle de säkert redan för 10 år sedan bytt ut dom, men när jag nämnde det för grabben sa han, att de är ju hela...så kanske vi ska ha kvar dom...Förra veckan så hitta jag en nästan likadan stol på retro, och då tänkte jag att jag kan ju pröva med den, och fixa den som jag vill ha den, så den passar mej. Jag sågade av benen 3 gånger, för jag trodde väl inte i min fantasi att det behövdes hela 7,5 cm innan den skulle va den höjd som passa mej, och så hade jag inte räknat in höjden på dynan, som kom till efteråt. Jag brände bort lacken på den, och den är nu ganska mörk, men inte mera ytbehandlad än sandpapprad,och avtorkad, eftersom jag tänkt att jag kanske ska måla på den ännu.
Mina möbeltassar
Men ett par nya möbeltassar behövdes, det märkte man genast man satte den på golvet. Och eftersom de på den gamla stolen inte passade, så behövde jag fixa nya.
 Jag tog ett kort, för att man ska kunna se hur enkelt man kan fixa dessa om man gillar att virka. Jag har ju förut skrivit om mina möbeltassar i bloggen
Lägg upp luftmaskor och mät omkring stolsbenet hur många som behövs. Lägg ihop till en ring och virka fastmaskor hela tiden runt, till den längd du vill ha, och räkna med det som kommer under benet också, från mitten. Sen är det bara att trä tråden genom luftmaskorna i första varvet och dra ihop, knyta och fästa. Det verkar lite knöligt det man dragit ihop, men det formar sej allteftersom. Har du som jag, ett stolsben som är kantigt, så kommer allt att forma sej som det ska, då du trär på, och det kommer lite tryck på stolen.
Enligt mej är det här värt besväret, både för golv och ljud, och så ser det ju trevligt ut också.  Använd riktigt ullgarn, som håller de formen om man tvättar dem. Man kan borsta av dem med en borste då man städar, för de samlar ludd under. Mina första möbeltassar funkar ännu...och jag vill inte va utan dem...och det blir säkert bra att ha en stol som passar också, och inte trycker på låren.


Inga kommentarer: