lördag 4 juni 2011

Bli vän med fienden

Gula rosor i rabatten

Det växer så man ser det. Och jag njuter av det gröna. Våran gräsmatta är full av gula rosor, och det ser alldeles vackert ut. Man blir så glad, av det gula. Rosorna kommer alltid den tid då det inte finns så mycket andra blommor, och det är väl bra för insekterna att finna dessa i massor, då de vaknar till liv efter vintern.  Det är onödigt att tro att man kan utrota  maskrosor, har någon sagt, det är som att tro att man kan utrota ondskan. Det är ett jobb i det oändliga. Säkrast är nog att bli vän med fienden. Av maskrosor kan man laga marmelad. Och de späda gröna bladen kan man ha i sallad, men det har jag inte provat än. Men jag vet att de påminner om rukola och har en lite besk smak.
Torkade nässlor
Glasburken med nässlorna,  fick ett virkat fodral för att stänga ut ljuset.
Efter vintern ja, då behöver vi också något stärkande för kroppen, en energikick på våren, och nu har ju den perioden kommit då det finns massor av brännässlor. De har ännu inte vuxit sej så stora, och fått blommor, så det passar bra att plocka. Gratismat ur naturens skafferi som är öppet för alla. Spara och bli mätt. Min mamma har lärt mej att ta vara på dem redan då jag var liten. Hon brukar säga att folk vill bli av med ogräset, men man kan ju äta upp dem istället. Alla år samlar jag inte, men i år har jag hunnit. I år blev det torkade nässlor, och jag äter av dem varje dag. Jag har läst mej till en del information om dem också. 70 vitala ämnen lär de innehålla. De är fullproppade med vitaminer, mineraler och näringsämnen, så det passar bra med en tesked om dagen istället för dyra multivitamin- och mineraltabletter. De är verksamma mot en massa åkommor, och så kan man använda dem till en hel del. Några exempel; mjöd-plättar-te-soppa-öl-bröd-stuvning-tyg-gödselvatten-garnfärgning- pesto. Just nu kommer jag inte på mer men det räcker väl.
Själv har jag  lagat en quiche lorraine, en fransk paj , som man kan variera i det oändliga, och då passade den också bra med nässlor. Efter programmet från Strömsö, då man hade om nässlor, och de fixade en grön drink, så förväller jag dem inte heller före, om det inte behövs, utan sätter dem direkt i maskinen och hackar dem fint i den.
Patinerade kedjor
Ranunklerna vet jag inte ännu om jag planterade dem rätt väg. En gång tittade jag efter, men kom bara fram till att de lever. Idag såg jag att de sprängt marken med sina första blad, så nu tror jag faktiskt att jag nog får se dem blomma.
Lite pyssel med kedjorna har jag också  haft.
Jag ville pröva att oxidera dem med kaliumsulfid för att få en gammal patina på dem. Efter lite efterforskning i ämnet så prövade jag på. Ganska så nöjd blev jag med resultatet och riktigt roligt och spännande var det, om det skulle lyckas. På bilden finns  samma material bredvid, för att man ska kunna se skillnaden. Högst upp finns aluminium, till vänster silver och lägre ner till vänster koppar  och till höger ligger mässingskedjor. Resultatet skiftar lite trots att vissa var av samma material så blev de inte lika.
Nu ska jag tipsa om lite annan användning av kaffet som blivit så dyrt. Blir det kaffe över kan man sätta det i kylskåpet för att senare svalka sej med en kall kaffedrink, eller så häller man det helt enkelt på rosorna där ute, som också gillar det som blir kvar i filtret efter bryggningen. Ska du i duchen kan du ta med en filterpåse med det använda malda kaffet och använda det som kroppspeeling. Huden blir mjukare. Lite efterarbete med att spola bort kaffet, får man ju förstås också.. Du kan använda det, om händerna eller stekpannan luktar fisk,  så gnider du in dem med kaffesumpen, och då doftar händerna mycket bättre, och stekpannan den neutraliseras, och det som steks efteråt får inte fisksmak. Säkert finns det fler tips på att använda kaffe och kaffesump. Nu har du läst mina. Nu börjar ungdomarna sitt sommarlov.

Inga kommentarer: