Basilika, det är en känslig kryddväxt i Finland.Troligtvis har den redan i transporten utsatts för påfrestningar. Därför ska den enligt min erfarenhet, alltid användas genast, alltihopa. Sparar man den så vissnar den. Man vet inte om man ska ha den i kylen, framme, i sol eller skugga. Numera så handlar jag den inte som kryddväxt, utan har en burk Pesto som Pirkka har. Den goda smaken av basilika är dominant och god. Aningen för salt, men den passar på smörgåsen med ost eller utan ost, rostad eller orostad, ofta har man tomat också. Och så är den utmärkt till pastarätter.
Gloxinians knoppar |
Till 2 stycken behövs;
5 gram frön som sköljs, och får stå i 1 dl kallt vatten (röra om lite) och svälla 3 minuter, då får de en hinna och det ser ut som mindre korn i grodrom, 4 dl vatten till, och så smaksätter man med 2 dl rosenvatten. Men rosenvatten hade inte jag, så jag satte bara till den som mängd vatten och så smaksatte jag med vaniljsocker, sen var det bara att lägga till så mycket sött man vill ha 2-3 msk socker och 1 msk honung. Den jag smakade i Thailand hade nån sort av frukt i sej, men jag vet inte vad det var, kanske longan, lychee eller rambutan. Vi hade tagit hem några mangon så jag tärnade lite sånt, och satte det med i drinken (skulle säker ha passat med banan också). Den ser ju lite märkvärdig ut, när den är klar, men den blev läskande och god, och texturen den fick av fröna, var ju lite rolig.
"Sätt ett frö och ha något
att längta efter"
Den meningen har jag läst nånstans, nångång.
Idag har jag hällt lite av fröna på ett fuktigt hushållspapper i en burk, och ska se om de groddar sej och jag kan äta dem efter en vecka eller så då de blivit lite gröna.(Vattnas varje dag och häll bort överflödigt vatten)
Alldeles snart kan man börja plantera sina frön.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar