onsdag 7 november 2012
Pepparkakor och Martin Timell
Efter att ha tittat i en Söderströms kokbok från 1960 idag, vet jag att man kan
hitta ett pepparkaksrecept från Gamlakarleby. Kanske nåt jag ska prova.
Utan tvekan så är det ju snart lilla jul.
45. GAMLAKARLEBY PEPPARKAKOR
3 ägg 250 gr smält margarin eller smör
400 gr socker 1 1/2 dl grädde
1 tsk finstött nejlika 3 tsk soda
1 tsk finstött kardemumma 700 gr vetemjöl
1 msk fint skurna pomeransskal
Äggen vispas med sockret, kryddorna, smöret och grädden
tillsättes. Mjölet blandas med soda och inarbetas sist.
Degen får stå några timmar; den utkavlas sedan, och med
mått uttages små kakor, som gräddas i medelvarm ugn
200* ca. 5-10 minuter.
Snart kommer Martin till Jakobstad. Första gången jag träffa honom var i Vasa
ifjol, då han skulle lägga ett terassgolv. Det var då efteråt som jag räckte fram
"Stora värmepumpsboken" och begärde en autograf, skoja och sa att nu håller
han i nåt annat än en hammare.
Det var faktiskt roligt att träffa den riktiga Martin Timell.
Han e sej lik och har alltid ett roligt svar.
När mässan just öppnat, stod han där och fundera med nån medarbetare, och då
fråga jag när han skulle börja jobba, han angav klockslag och
frågade mej om jag ville komma och jobba med honom. Ha.. ha...
Han borde ju jobba på arbetsförmedlingen :o)
Ännu har jag inte beslutit om det blir en andra gång som jag ser Martin in action.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Hej Isa!
Det lät ju intressant med pepparkakor från Gamlakarleby (kanske det är något som mamma har bakat i sin ungdom);)
Martin Timell, hm, kanske man får skicka en hälsning till honom ;) Skulle ju vara trevligt att få honom på besök...
Kram från Dinbästavänpåbloggen
Skicka en kommentar