fredag 26 februari 2016

Salmiakkrutor...

Bollen blev ca 13-14 cm i diameter
Min mini poncho
Efter Strömsös program, där Lee visar på  romben, och säger att man ska använda den som den nya mormorsrutan, så kunde jag inte annat än sätta igång med lite av det. Kul när man får tips på nåt man kanske inte först tycker är så intressant. Mönstret kan jag utantill redan, det klarar man nog efter att man får igång virkningen efter ett par romber. "Salmiakkrutor" har jag alltid kallt de här rutorna Jag ville ju inte ha en bolero så jag försökte mej på en sorts mindre poncho, som värmer axlarna, plötsligt hade den också fått en krage...några romber blev kvar, och av dem så fixade jag en liten lekboll. Tyvärr ingen liten som kan använda den ännu...en mössa hade jag tänkt, men det räckte det inte till. Det får bli en annan gång. Ännu finns det tid.


Prickmössan...
Ett mönster dök upp på hur man stickar runda prickar relativt lätt, så det måste jag prova, det blev en barnmössa. Undrar om stick och virkprojekten ska dana av snart, då det blir varmare, och jag söker mej till hobbyrummet där ute. Den senaste tiden har vi svarvat träskålar, och jag har målat dem och ytbehandlat. Varmluftsfläkten står på då jag är där, annars är det för kallt.

Snart har folk sportlov, och här ute har man dragit upp ett spår så man kan skida om man vill.
Det har lovats några minusgrader och sol. Idealiskt sportlovsväder alltså.


tisdag 9 februari 2016

Lägg ett ägg i en höna...

En kompis visade sin virkade höna från 70-talet, och jag tyckte den var så rolig och knepig.
Dessutom så är den ju så enkel i sej att virka, att man ju inte behövde något mönster. Man tittade bara på bilden...
Hon tyckte nog att jag kunde härma henne, då jag frågade om det gick för sej. Senare närmare påsk ska den få ett chokladägg istället. Och kanske en kompis...


Barnvantarna modell mindre
Har kiltumme...
Annars så har jag försökt mej på mönstrade vantar nu igen. Att tänka på då man tvåändstickar eller mönsterstickar är att man behöver ett par maskor till, om de inte ska bli för små, om man använder ett vantmönster man vanligtvis brukar ha.( Därför har jag också ett par vantar modell mindre.) Damtummarna har 25 maskor alltsomallt med 7 bröder, det behövs när man använder dubbelt garn. de röda har bara mönsterstickningen som blev dubbel, men de gröna är helt igenom dubbla. De är mycket varmare vantar, och det tar ganska länge att sticka dem. Strax före mönsterstickningen på själva vanten ökade jag maskorna från 12 till 14 på varje sticka. Passligt om man har ca 20 cm runt handens bredaste del.
Tvåändstickade vantar med mönster...
Under tiden jag stickade ett par mönstrade vantar fixade jag ett par sockor emellan, då de blivit för nötta för att "stoppas"Jag klippte helt enkelt bort nedre delen och började sticka från skaften. Den avklippta delen hade vissa hela partier, som jag beslöt att använda. De fick bli till "sticksydda" hjärtan. Lite fyllning i och så en röd kant broderades på.


Snart är det alla hjärtans dag, och jag har redan hjärtan i fönstren sen i julas. Det röda är ihoplimmat av wc-pappersrullar som klipptes i jämntjocka remsor,och till hjälp hade jag ett stort pepparkakshjärta (ca 14 cm högt) som jag klädde med plastfilm, formade i, och där det fick torka. När det torkat kläddes ena sidan med rött genomskinligt papper och andra sidan limmades på ytan och ströddes på med glitter.

Det vita hjärtat är klippt ur vanligt smörpapper som jag tycker är ganska bra att använda, då man vill att ljuset ska slippa igenom. Det penslades med lim och så strödde jag på "twinkle flakes", och tryckte fast det. Man kan ju använda nåt annat glitter också.
Eller måla med vattenfärger på. Det finns ju miljoner sätt. När det torkat limmade jag fast en glittrig hobby piprensare i kanten,  och i nedre ändan fäste jag en plastdiamant.
Hoppas jag nu delat med mej en del tips...

 Ha en trevlig vändag!